Fractal Softworks Forum

Please login or register.

Login with username, password and session length
Advanced search  

News:

Starsector 0.95.1a is out! (12/10/21); Blog post: Hyperspace Topography (10/12/22)

Author Topic: [0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia  (Read 361 times)

Baqar79

  • Captain
  • ****
  • Posts: 340
    • View Profile
[0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia
« on: December 18, 2021, 08:37:18 PM »

I've noticed the game has had a few strange lock ups in certain places, so perhaps it is on my end, but I have this regular lock up (requires terminating the process and reloading the game), when entering Nortia.  Sometimes it happens immediately on opening up the interface screen, sometimes I can navigate some of the options before lock up.

I've sent the save already, hopefully you might be able to see what I'm seeing, though if not I'll need to figure out what is going on with my end.

EDIT: Whoops! I just sent the email without any message content (attached save is there though).  Basically I've already got autopilot already set for Nortia, so just fly there and try clicking some of the options to see whether the game will lock up.
« Last Edit: December 18, 2021, 08:41:45 PM by Baqar79 »
Logged

Alex

  • Administrator
  • Admiral
  • *****
  • Posts: 21014
    • View Profile
Re: [0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia
« Reply #1 on: December 18, 2021, 09:05:14 PM »

Thank you for the report, and the save! You mean the various "open comm directory" "visit the bar" "trade" etc options, right?

If so: I suspect this is fixed (as of a few days ago), and was caused by a "blueprint intel" bar event under certain circumstances when you know most of the blueprints. I'm not seeing a lock-up happen in the save, at any rate, and your description of it sounds like a perfect fit for this issue.

(If you want to visit Nortia, waiting for a month or so should be sufficient to re-roll the bar events, unless the same one happens to roll again, I suppose...)
Logged

Baqar79

  • Captain
  • ****
  • Posts: 340
    • View Profile
Re: [0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia
« Reply #2 on: December 18, 2021, 09:35:56 PM »

Yeah, that is what I meant by options (sorry I don't know why I chose to be non-specific there). 

When you say it isn't crashing for you, is that because you are running the new version of the game?  The crash seems to happen every time I've tested it (though it doesn't always happen immediately).  I'm still missing quite a few Blue Prints, though I guess you can see exactly which ones I've got from the save.

Oh maybe...when you say "blueprint intel" bar event is that where you pay to get the location of blueprints?  I have recently started taking those and have picked up three recently that way (in fact I was looking for more), the Revenant, Phantom and Kite(s).  Perhaps that is why I'm getting the crash then?
Logged

Alex

  • Administrator
  • Admiral
  • *****
  • Posts: 21014
    • View Profile
Re: [0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia
« Reply #3 on: December 18, 2021, 09:40:08 PM »

Yeah, that event - and possibly! And I am running the latest dev version.
Logged

Baqar79

  • Captain
  • ****
  • Posts: 340
    • View Profile
Re: [0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia
« Reply #4 on: December 18, 2021, 09:46:00 PM »

Well that sounds positive then, no need to figure out if my PC is the problem, thanks!
(My CPU has been run permanently overclocked and is nearly 10 years old.  Recent hardware correction errors told me the CPU had degraded a little so I reduced the clock rate a little (which cleared up the WER hardware errors in Windows 10) and did a fresh install, but I'm a little suspicious of my PC's reliability ever since).

Logged

Alex

  • Administrator
  • Admiral
  • *****
  • Posts: 21014
    • View Profile
Re: [0.95.1a RC5] Game locks up while entering Nortia
« Reply #5 on: December 19, 2021, 10:55:49 AM »

(... yeah, I know what you mean about that sort of thing. All of a sudden it's this fear that any minor thing going wrong is due to that.)
Logged