Fractal Softworks Forum
March 23, 2018, 01:17:28 PM *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: New blog post: Orbital Fleet Behavior (03/20/18); The Circle Can’t Be Trusted: Drawing Battlestations (03/14/18); Starsector 0.8.1a is out!
   Home   Help Search Login Register  
Pages: [1]
Author Topic: Crash on start if sound enabled.  (Read 239 times)
Posts: 1

View Profile Email
« on: February 16, 2018, 10:06:47 PM »

Get a error message at startup:

Error in sound initialization proceeding with sound disabled


Once I hit ok another error message appears


Fatal: org.lwjgl.openal.AL10.nalDistanceModel(i)V
Check Starsector log for more info.

ok on this ends the application.
I do not see a starsector log anywhere and it will startup if I disable sound on the load menu. even on successful startup I do not see a log.

Note this is Windows 10 not Linux
Microsoft Windows 10 Pro
Version: 10.0.16299 build 16299

I did try updating openal with no success same error.
Posts: 11379

View Profile
« Reply #1 on: February 16, 2018, 10:09:45 PM »

Hi - sorry about the trouble!

Per this thread:

If updating OpenAL didn't help, then running the game as administrator might - at least, it appears to have resolved this issue for several people.
Posts: 169


View Profile Email
« Reply #2 on: March 07, 2018, 04:27:01 PM »

Relevant info:

Running the game with the sounds enabled, but with no device to play it on (i.e. you have no connected speakers, headphones or whatnot) will crash the game on startup 100% of the time.
Make sure you have your headphones, speakers, or whatever connected before you start the game with sound enabled. Otherwise, tick that sound option to off.

"On average, a human has one breast and one testicle"
- Vsauce, Michael here
Pages: [1]
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2006-2011, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!